J.M. Petzvalovi v Spišskej Belej odhalili pamätnú tabuľu

17.10.2007 Kežmarok

Spišská Belá 17. októbra (TASR) - Odhalením pamätnej tabule na rodnom dome, v súčasnosti Múzeu fotooptiky Jozefa Maximiliána Petzvala (1807-1891) začala sa dnes v Spišskej Belej dvojdňová medzinárodná konferencia venovaná ...
Petzval vynašiel fotografický objektív, originálnu konštrukciu bicích hodín či písací stroj. Zo svojich objavov však neprofitoval, keďže objektív si nedal patentovať.
Po Petzvalovi je pomenovaný jeden z kráterov Mesiaca a planétka. ktorú objavil v roku 1980 český astronóm Antonín Mrkos a jeho meno nesie aj niekoľko ulíc v európskych mestách.
V múzeu J. M. Petzvala v Spišskej Belej, ktoré je pobočkou Slovenského technického múzea v Košiciach, nájdu návštevníci prierez vývojom fotoaparátov, z ktorých najstaršie boli vyrobené z dreva.
Medzinárodná konferencia bude pokračovať vo štvrtok inauguráciou knihy o J. M. Petzvalovi, prezentáciou striebornej pamätnej mince, ktorú vydala Národná banka Slovenska, pamätnej pohľadnice a vyhodnotením výtvarnej, literárnej a fotografickej súťaže venovanej slávnemu rodákovi.
 

Vyberte región